پمپ ضد انفجار

استفاده از پمپ در محیط هایی که امکان اشتعال پذیری بالایی دارد همواره با خطرات و آسیب‌هایی همراه است. دقت نکردن در استفاده از پمپ ضد انفجار در محیط‌های خطرناک، می‌تواند تلفات مالی و جانی جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

پمپ ضد انفجار با استاندارد ATEX شناخته می‌شوند که نماد شناخته شده آن EX می باشد. این پمپ ها به گونه‌ای طراحی می‌شوند که از ایجاد جرقه در محیط داخلی پمپ که سیال در آن قرار داشته یا محیط خارجی پمپ که امکان دارد اتمسفری قابل انفجار داشته باشد جلوگیری می‌کنند.

استاندارد ATEX (آتکس)

استاندارد ATEX برگرفته شده از عبارت Atmosphere Explosible است. آتکس استانداری اروپایی بوده که در ارتباط با دستگاه‌ها و سامانه‌های الکتریکی و مکانیکی ضد انفجار می باشد که این تجهیزات در مناطق پرخطر یا همان مناطق Hazardous Area کاربرد دارند. این مناطقه عمدتا به دلیل وجود گازها، سیالات یا غبارهای قابل اشتعال، همواره با امکان بروز آتش سوزی و انفجار همراه هستند بنابراین سیستم ها و دستگاه‌هایی که در این مناطق قرار دارند باید به گونه‌ای باشند که خطر بروز انفجار یا آتش سوزی وجود نداشته باشد.

به طور کلی دو نوع پمپ ضد انفجار وجود دارد:

  • پمپ های دینامیکی

پمپ های دینامیکی که از نیروی گریز از مرکز برای انتقال سیال استفاده می‌کند می‌توانند در ایجاد دبی بالا و در سیالات با ویسکوزیته پایین استفاده شود. این نوع پمپ ها معمولا از پروانه برای سرعت دادن به سیال استفاده می‌کنند که یکی از پرکاربردترین پمپ ضد انفجار به شمار می‌آیند.

  • پمپ های جابجایی مثبت

این پمپ‌ها در واقع از حرکت رفت و برگشت به جای حرکت چرخشی، برای سرعت دادن و هدایت سیال استفاده می‌کنند.

پمپ های دیافراگمی یکی از پرکاربردترین پمپ ضد انفجار جابجایی مثبت به شمار می‌آیند که حرکت رفت و برگشت آنها به کمک موتوری است که با نیروی باد کار می کند. در واقع یک کمپرسور باید باد مورد نیاز ایرموتور پمپ های دیافراگمی را تامین کند.

استفاده از پمپ دیافراگمی به عنوان پمپ ضد انفجار

این نوع پمپ ها که تعدادی از آنها با بدنه پلی پروپیلن و دیافراگم‌های PTFE ساخته می شوند به دلیل ساختارشان، به عنوان پمپ ضد انفجار شناخته می شوند. از سوی دیگر، سطحی که در پمپ های دیافراگمی با سیال در ارتباط بوده دیافراگم میباشد و چون دیافراگم ها که معمولا از جنس PTFE‌، هایترل و سنتوپرن می باشند، حرکت رفت و برگشت آنها هیچگونه خطر انفجاری تولید نمی کنند.

با این وجود بسیاری از شرکت های معتبر ساخت پمپ دیافراگمی نظیر شرکت گراکو (Graco)، هنگام انتخاب پمپ، سوال می پرسند که آیا برای این پمپ استاندارد آتکس را می خواهید یا خیر.

 

یکی از مهمترین پارامترهای پمپ های دیافراگمی که آنها را پمپ ضد انفجار می کند، آن است که ایرموتور آنها با باد کار میکند. در واقع کمپرسوری که باد مورد نیاز پمپ های دیافراگمی را تامین می کند می تواند در محیطی بسیار دورتر از محیط انفجاری قرار داشته باشد و بوسیله یک خط لوله، باد مورد نیاز ایرموتور پمپ دیافراگمی را تامین کرد. هر چند تعدادی از پمپ های دیافراگمی نیز به صورت الکتریکی بوده و توان مورد نیاز ایرموتور بوسیله برق تامین می شود که البته این نوع پمپ ها نیز توسط برخی شرکت ها با استاندارد آتکس نیز عرضه می شوند که قیمت های بالایی دارند.

پمپ های دیافراگمی به عنوان پمپ های 1:1 شناخته می شوند. این بدان معناست که هر میزان فشار ورودی به پمپ باشد، فشار خروجی نیز به همان اندازه خواهد بود.

 

نتیجه گیری

در واقع کاربرد پمپ دیافراگمی در محیط های قابل اشتعال و انفجار می‌تواند یکی از بهینه ترین گزینه‌ها برای جلوگیری از ایجاد خطرات ناشی از انفجار به شمار آید. از سوی دیگر، می توانیم پمپ های دیافراگمی را یکی از مناسب ترین پمپ ضد انفجار از لحاظ قیمت نیز معرفی کرد. برای انتقال انواع حلال های قابل اشتعال،‌ الکل، بنزین و نفت به راحتی می توان از پمپ های دیافراگمی استفاده کرد. یکی از خاصیت‌های پمپ دیافراگمی، خودمشکی است. به این معنا که سیال را می تواند از عمق2 تا 8 متری (بسته به مدل پمپ) مکش کرده و انتقال دهد.

برای اطلاع از انواع پمپ ضد انفجار و پمپ های دیافراگمی با شرکت صنعت تجهیز تماس بگیرید تا جزئیات و اطلاعات بیشتری در این زمینه ارائه گردد.

 

Rate this post

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *